יום ב׳, 12 בפבר׳
|ZOOM
מה בין הפיאטה הנוצרית, לעקידת יצחק היהודית
איך מיוצג השכול באמנות מי האמנים? או אולי אמניות מה בין הפיאטה הנוצרית, לעקידת יצחק היהודית, ואיפה מקום השכול בייצוג הפלסטינאי בשיח האמנות? המעגל עם אורלי גילת, מנחה ומדריכה טיולים באמנות באירופה ובארץ.
זמן ומיקום
12 בפבר׳ 2024, 20:30 – 22:00
ZOOM
פרטי האירוע
הם לא הגיעו בזמן
בשבת השבעה באוקטובר היו לי תוכניות. יום קודם חזרתי עם קבוצה מאיטליה, וכבר עמדתי לפני נסיעה נוספת, הפעם עם המקהלה העירונית של אשקלון "חוף ימים" לתחרות וטיול בצפון איטליה: לפרוק מזוודה, כביסות, טלפונים, ארגון חומרים...
אך המציאות הכתיבה אחרת. מרגע האזעקה והבלבול, פיסות המידע - כבר הבנתי שטיולים לא יהיו, ועדיין לא קלטתי את גודל הזוועה . וכשהיא החלה להיחשף לא יכולתי שלא לחשוב על אחד הנרטיבים הידועים באמנות "רצח החפים מפשע" שלקוח מתוך הברית החדשה, ועל עבודות אמנות שונות שעוסקות בטרגדיה של המלחמה.
פול רובנס (1577-1640), היה צייר ודיפלומט בתקופת מלחמת 30 השנה באירופה. הציור, שאין וודאות אם אכן הוא צייר אותו או תלמידיו, קיבל את הגושפנקה שמדובר ברובנס, כשנמכר ב – 2002 ב- 49 מיליון לי"ש. העבודה צוירה כנראה ב- 1610 , כשאנטוורפן נלחמה מול הספרדים , פרוטסטנטים מול קתולים וכ – 8,000 אזרחים נהרגו.
שנים אחר כך יתעסק הצייר שוב בנרטיב החפים מפשע ובתוצאות המלחמה. אבל הציור המופיע כאן משך אותי, כי במבט ראשון יש בו מראה "נקי" שנובע בין היתר מהקפלים השופעים של השמלה האדומה. אך ככל שמתמקדים צבע השמלה רק מהדהד את הדם הרב שמרוח על גופות התינוקות, ובאזורים שונים בתמונה. הכאוס הנורא מתבטא גם בהבדלי הצבע בין התינוקות המתים הגוססים והחיים. כדאי לשים לב לתינוק המוטל מת המתואר בחלק התחתון מצד שמאל לבין התינוק שראשו ירוק במרכז התמונה.
200 שנים עברו. פרנצ'סקו גויה הספרדי צייר 83 הדפסי תחריט, הידועים בשם "זוועות המלחמה". סדרת התחריטים קיבלה את שמה ופורסמה רק 35 שנים אחרי מותו. בתחילת המאה ה – 19 צבאות נפוליאון נלחמו בספרדים. התחריטים התמקדו באזרחים, בתוצאות האכזריות של המלחמה, בהרס ,בטבח, באינטימיות הכואבת של האדם הפרטי. בחרתי בתחריט "הם לא הגיעו בזמן". כן, גם אז לא הגיעו בזמן. שלוש נשים סוחבות אישה (כנראה פצועה) , מחפשות הגנה מאחורי הריסות, וברקע אישה נוספת מוטלת (כנראה מתה). גויה התמקד ברגעים פרטיים, בהתמודדות של אנשים כמוני וכמוך, בסבל האנושי ,שאינו קשור באירוע מלחמה ספציפי. הוא נתן שמות לכל מצב שתיאר: "הם לא רוצים", "הם לא יודעים את הדרך", "ואין מי שיעזור להם" ועוד.
פיקאסו האומן הספרדי חי בפריז, והכריז שאינו מוכן להתעסק בפוליטיקה כשהזמינו ממנו בינואר 1937 ציור קיר לביתן הספרדי לקראת תערוכת אקספו בפריז. אבל ב- 27.4.37 הוא שינה דעתו. במשך שלושה שבועות צייר את אחת מיצירות האמנות הידועות ביותר, "גרניקה" , הכפר הבאסקי שהופצץ על ידי גרמנים נאצים. ההרס, החורבן, הזעקה, המוות והסבל האנושי מרוכזים ביצירה שנעשתה בשחור לבן. הדהוד לתמונות הזוועה שראה בעיתון בבוקרו של אותו יום. ובין כל מראות האימה בתחתית הציור מחזיק המת השרוע על הקרקע חרב שבורה ובצידה פרח.
האחים ג'ק ודינוס צ'פמן , שייכים לדור האמנים הפרובוקטיביים של תחילת שנות ה-90 של המאה שעברה בבריטניה. הם מאותם אמנים שהרחיבו את גבולות השיח האמנותי על מה ראוי ולא ראוי להצגה. היצירות שלהם מרגיזות, פרובוקטיביות ומעוררות ביקורת נוקבת על האלימות הגלובלית. ב 2014 הציגו את התערוכה come and see , כותרת שנלקחה מסרט שהוקרן ב 1985 ועסק בזוועות מלחמת העולם השנייה. בחרתי את הראשים הכרותים שזעזעו אותי ולא מרפים ממני.
לפני שבועיים, כשטיילתי עם הקבוצה של סולו איטליה - SOLO ITALIA באוטרנטו, ביקרנו בקפלת הגולגולות של 813 אזרחים תמימים, שראשם נערף על-ידי העות'ומאנים במאה ה - 15. לא דמיינתי לרגע, שכמה ימים אחר כך , זו תהיה מציאות כל כך קרובה
אורלי גילת/כותבת,מדריכת-טיולים,מרצה באירועים וערבי תוכן / 054-5243526 orlygilat@gmail.com/
המקורות:
https://commons.wikimedia.org/.../File:Rubens_-_Massacre...
https://www.museodelprado.es/.../231981a0-59cd-4551-9da2...
https://www.museoreinasofia.es/.../colle.../artwork/guernica
le:Come_and_See_-_Chapman_Brothers_1.jpg